Öppna Förskolan

Den 2012-08-30, kl 17:27:00
Filed in Vardagligt | Kommentarer: 0
Idag gick jag och Eli till Öppna Förskolan på Ålidhem. Vi har vart där en gång på våran egna föräldragrupp för de som har barn födde i maj och juni. Men nu var vi på bebisstunden som är varje torsdag med start 13.30. Mycket bebisar var det där minsann. Eva och Maj som vi känner och sen några bekanta och ännu fler okända. Mysigt värre är det minsann. Aktiviteter som sångstund och hand/fotavtrycksmålning för de som vill. Eli förstod inte att han skulle titta på mig när jag sjöng, nä omgivningen var mycket roligare och sen somnade han i "poolen" som alla bebisar ligger i. Jahapp.
 
Räknade lite snabbt och det var ungefär 15 bebisar där. Man får ju komma och gå som man vill vilket är skönt. Ammningsrum och flera ställen att byta blöja på. Pedagogerna är hur mysiga som helst, de har superminne och vet vad alla bebisar heter och välkomnar en varmt varje gång. Man blir verkligen sedd.
 
Idag var det för 0-7 månader men det finns grupper varje dag. 0mån -1,5 år och sen en grupp för alla. Och då blir lokalerna ännu större, det finns tydligen en gympasal därinne.
 
Nu sover Eli på min mage i sjalen. Mys mys.
 

Guild Wars 2

Den 2012-08-28, kl 01:02:11
Filed in Vardagligt | Kommentarer: 0
 
Oyeah! =) Awesome ranger I am!
 
 
 
Storleksskillnad mellan raserna. Micke spelar här en människa och jag en Norn (typ stora nordbor)
 
Så fort Eli somnar för kvällen så spelas det för fullt i några timmar! Guild Wars 2 släpps idag den 28, men för oss nördar som köpte förköp har festen pågått i tre dagar redan. Vackert, episkt, många annorlunda grepp på events och hur man kan dyka in i grupper bara sådär och hjälpa till att ta kål på bossar eller liknande. I like it very much so far!

Sluta spamma!

Den 2012-08-26, kl 10:19:00
Filed in Tankar och Åsikter | Kommentarer: 0
Hatar kommentarer om tävlingar och dylikt. Spelar ingen roll om folk ber om ursäkt för att de skriver dem. Sluta med det! Damn it!

Varning för hål i tänderna!

Den 2012-08-23, kl 21:33:00
Filed in Eli 0-6 mån , Foto - Porträtt | Kommentarer: 4

Blandat snack

Den 2012-08-20, kl 21:11:00
Filed in Vardagligt | Kommentarer: 0
Idag har vi premiärkört gårdagens inköp. Eli verkade nöjd i den, och vi tyckte den var trevlig att köra. Bättre fjädring är in min gamla, kanske inte så konstigt? xD Känns fortsatt bra. Bra lastutrymme under. Stålkorg var ett av mina krav, ingen tygpåse!
 
Själv så tappar jag hår i massor. Det är inte katternas små tussar som ligger längs golvlisterna här hemma. Det är mitt hår... Varje gång jag drar handen genom håret har jag minst 5 långa strån i handen efteråt. I duschen ser det ut som jag har rensat avloppet på hår efter bara en tvätt. Tack hormoner... :P
 
Imorgon ska vi på våran första föräldragruppsträff på Öppna förskolan på Ålidhem. Ska bli spännande! Kommer inte bara vara okänt folk i alla fall. ;)

Barnvagnsinköp

Den 2012-08-19, kl 16:35:00
Filed in Prylar | Kommentarer: 0
Jag har hökat runt på blocket i en vecka nu på jakt efter en sittvagn åt Eli. Min gamla Brio-87 har ju bara en liggdel. Hemma i Älvsbyn har vi en retro brio sittvagn men den är bra att ha där. Hittade en annons med en säljare som bodde alldeles i närheten. Jag mailade honom igår med lite frågor och idag for jag och Micke förbi och kikade på vagnen. Och slog till!
 
 
 
 
Brio Kombi -03 med sittdel, hårdlift och åkpåse i dun. Mycket fräscha tyger. Fina däck och några nybytta delar.
600 riksdaler. Än så länge är jag supernöjd. Vi lär nog använda min gamla brio tills Eli kan sitta någorlunda bra, men det är bra att ha en hårdlift om det blir nå fler barn.

Den ultimata gravid/förlossning/livet efter -listan

Den 2012-08-18, kl 23:04:00
Filed in Gravid med Eli | Kommentarer: 2
Man har ju läst en hel del gravidlistor. Så nu har jag surfat runt och tittat på flera och tagit frågor från den ena som inte fanns på den andra och så vidare och nu sammanställt allt. Så den blev rätt massiv, men jag tänkte det kunda vara en kul sammanfattning, främst för mig själv.
 
 
När fick du reda på att du var gravid? Exakt datum har jag inte, men ungefär i mitten av september 2011
Vilken vecka var du i då? Tror jag var i v. 5-6
Var bebisen planerad? Ja
Hur gamla var ni, du och din partner? Jag var 24 och Micael 38
Hur tog din partner det? Vi blev båda väldigt glada och förväntansfulla
Hur tog dina föräldrar det? Otroligt överlyckliga
Hur gick ni ut med det officiellt? När vi gifte oss den 11 november 2011, var då i vecka 14.
Vart bodde du/ni? Vi bodde i Umeå på Carlshem
 
Mådde du illa mycket? Nej. spydde inte en enda gång. Blev illamående i i början då jag var hungrig, så då käkade jag något och det gick över. =)
Hur blev ditt hår? Oförändrat
Hur blev din hy? Mycket pormaskar i början av graviditeten.
Var du orolig för missfall? Nej, inte det minsta. Händer det så händer för att barnet inte mår bra, tänkte jag.
Hade du mycket halsbränna? Kände bara av begynnande bränna om jag låg på platt på rygg eller lutade mig fram. Läste mig till att man skulle sova på vänster sida för att lindra.
Hade du mycket foglossning? Nej det vill jag inte påstå. Stel efter "längre" promenader. Lättare hugg om jag vred mig för snabbt.
Grät du för ingenting? Ibland om det var nått sorgligt på tv till exempel. Men jag har blivit blödigare med åren ändå så.
Var du ofta orolig? Nej inte alls
När började du läcka bröstmjölk? Inte under graviditeten men efter...JISSES
Fick du bristningar? I'm a tiger!
Vad gillade du för mat? Jag tyckte äpplen smakade extra gott, men inga cravings. Lukten av kattmat hade jag dock jättesvårt för. Var tvungen att hålla andan när jag serverade.
Samlade du på dig gravidtidningar & böcker? Bara de som MVC delade ut. Läste vad som hände i magen vecka för vecka på nätet
Hade du sammandragningar? Först efter v 30 någongång. Väldigt ofta de sista veckorna, mycket regelbundna.
Blödde du någongång? Nej
Levde du på som vanligt? I stort sett, bara långsammare. Klev av jobbet två månader före för att inte belasta kroppen.
Hur mycket gick du upp i vikt? 20kg
Hade du mycket vätska i kroppen? Ja, men det kom som smygande. Tjocka fötter mot slutet.
Vad hoppades du på? Att bebis mådde bra i magen
Hur ser du på graviditeten idag? Tycker jag hade en väldigt bra graviditet.
 
När kände du bebisens första sparkar? Nu är det definitivt sparkar, tänkte jag någongång runt v. 22
Sparkade bebisen mycket? Inget att jämföra med, men nog hade hen vildare perioder då hela madrassen skakade då man skulle sova.
Hur känns det att ha en bebis i magen? Otroligt märkligt och overkligt. Mysigt. Tungt. Svårt att förstå att det fanns en minimänniska som levde därinne.
Trodde du att det var en pojke eller flicka? Trodde på en pojke tidigt
Tog ni reda på könet i förväg? Nej, aldrig.
Ditt sf mått som störst? Oj det måste jag fråga BM när jag ska dit senare
 
Hur ofta gick du till mvc? Så många gånger som är standard i västerbotten
Hur många ultraljud gjorde du? Ett runt v 17-18. Sen ett supersnabbt i slutet, tre dagar för födseln för att se att hen mådde bra.
 
Hur ville du att din förlossning skulle se ut? Ville inte ha några förväntningar utan tänkte att det blir som det blir och jag litar på barnmorskorna och läkarna när jag kommer in. Öppen för alla former av smärtlindring.
Gick du över tiden? Nej
Hur började din förlossning? Den "började" aldrig. Jag fick en allvarlig form av havandeskapsförgiftning, och så fort det uppdagades så blev jag akutsnittat. Läs mina inlägg under "Gravid" för att få hela historien.
Hur mycket var du öppen när ni kom in? Inte alls.
Födde du vaginalt eller med kejsarsnitt? Kejsarsnitt
Vilken smärtlindring tog du? Spinalbedövning inför snittet. Tidigare en morfincocktail i låret för min andra smärta i bröstkorgen.
Hur lång tid tog det att krysta ut bebisen? Från att de började skära så tog det max 5 minuter
Blev det komplikationer av snittet? Nej det läkte fint inifrån och ut. 
Fick du sy? Ja, snittet såklart, hehe.
Vad tyckte du var jobbigast? Min bröstsmärta som jag hade i flera timmar och som var nästintill olidlig i slutet.
Var du rädd för något? Nej jag visste ju att bebis mådde bra och jag hann aldrig bli rädd för min egen skull. Rädslan kom efter allt var klart.
Skrek du? Gnydde och stönade av bröstsmärtan
Hur många var inne i förlossningsrummet? Runt 10 personer
Hade du någon nära med dig? Micael
 
Blev det en pojke eller flicka? Ett gossebarn
Vad fick bebisen heta? Eli
Hade ni andra namnförslag? Pojknamn: Miro och Elias. Flicknamn: Nova, Elvira, Tindra, Eli
Hur var vikt och längd? 3705 gram, 51 cm
Klockslag? 12.36
Ögonfärg? Mörkblå
Hårfärg? Långt mörkbrunt
Ammade du? Ja i cirka två-tre veckor, innan jag började använda elektronisk bröstpump. Tilläggsmatade från start.
Ammar du nu? Nej. Hade sjukt mycket mjölk, men efter 3-4 mjölkstockningar, bröstinfektion och blodiga bröstvårtor så beslutade jag snabbt att jag skulle lägga ammningen på hyllan.
Läckte du mycket mjölk? Haha....haha. Bröstkopparna svämmade över mellan ammningarna och när jag gav Eli eller pumpade ut från ena så RANN det från det andra. Ammningsinlägg, bahaha, som om 10 sådana hade stoppat flödet. Jisses vad jag har bytt tröjor och spillt ut mjölk ut bröstkopparna när jag har lutat mig framåt. Man kunde följa min framfart genom spår av mjölk på golvet.
Hur gammal är bebisen nu? 3 månader och 10 dagar
Hur länge ska du vara föräldraledig? Kommer om någon månad gå tillbaka och jobba några dagar i veckan, om jag får som jag vill.
Ska ni dela på föräldraledigheten? Så mycket det bara går. Sen vem som behöver ta ut flest dagar får vi se eftersom jag jobber fler dagar på min heltid än Micke som jobbar mindre eftersom han har mycket nattpass. Bara det blir så rättvist som möjligt i slutändan.
 
Vad tyckte du om förlossningen? Jag hade inte byggt upp några förväntningar, men jag var ändå inte beredd på ett snitt. Men själva ingreppet var smärtfritt och jag hann aldrig få känna på värkar. Jag känner mig absolut inte "berövad" på en vaginal förlossning. Det viktiga är ju inte hur barnet kommer ut utan att det gör det!
Hur var första tiden efter? När jag ser tillbaka på den första månaden så var det otroligt tungt för mig. Det var så mycket fokus på min återhämtning efter havandeskapsförgiftningen + snittet och allting som följde med ammningsproblemen. Jag sörjer att jag inte hann njuta fullt ut av Eli och det var först när mjölken nästan var slut efter två månader som jag fick bli mig själv igen. Idag har jag kommit in i rollen och är trygg som förälder och ser på Eli med sprängfyllt hjärta.
Planerar ni ett till? Ja/Nej. Nu får tiden gå ett tag så får vi se sen. Bara Eli duger fint också.
När kommer andra barnet? Tar vi ett beslut så lär det ske inom 3 år.
Hur är ert förhållande nu? Det som sägs på natten, när vi båda är omtöcknade av trötthet och någon måste upp, räknas inte på morgonen och dagen. Haha. Bebisperioden testar verkligen ett förhållande, men i slutändan för det oss närmare varandra <3 Älskade make!
Vilken vecka födde du i? På beräknat BF-datum!
Var allting värt det? Absolut <3
 

 
 
 
 
 
Frågor eller funderingar efter den listan? Har jag glömt nått? Undrar du över något mer?

Vaccination

Den 2012-08-14, kl 17:35:32
Filed in Eli 0-6 mån | Kommentarer: 0
Idag var det dags för Elis 3-månadshälsokontroll och första vaccination.
 
Sen den 6 juli har han vuxit 4 cm och ligger nu på 63cm.
Vikten har ökat med 730gram så nu väger han 6315gram.
Huvudet blir också större. Omfånget har ökat med 2,3cm. Totalt nu 42.3cm runtom.
 
Han är en riktigt medelmåtta, ligger prick på sin kurva.
 
Sen var det då stick i båda låren samtidigt. Jag höll i honom och han fick lite sockerlösning. Han blev ledsen när de stack men det gick fort över när han fick åka upp i Mickes famn. Jag var inte det minsta orolig eller så, men jag behöver ju inte se när de sticker, bara vara en trygg famn.

Eli's dag

Den 2012-08-11, kl 21:49:12
Filed in | Kommentarer: 2
 
Idag hade vi välkomstfest för vår lille. Släkt och vänner har varit här och fikat till Elis ära. Alla gäster har även blivit förevigade i min studio och fått skriva en hälsning till Eli i ett album. Det har varit full rulle hela dagen. Så mycket har vi haft för oss att vi helt glömde berätta vad Elis fullständiga namn är.
 
Eli
Micael - efter pappa Micael såklart. Men Elis morfar heter också Mikael.
Alfons - Min morfar och Mickes farfar heter Alfons.
Miro - Ett av namnförslagen före Eli föddes.
 

Massor av fina presenter har Eli fått och snart är hans stor nog att sätta tänder i några av dem.
 
Några av oss har även grillat och firat vidare här under kvällen.
 
Tack alla som har kommit och förgyllt dagen!

3 månader utanför magen

Den 2012-08-09, kl 00:18:06
Filed in Eli 0-6 mån , Vardagligt | Kommentarer: 0
 
 
Idag (eller igår, för nu är klockan efter midnatt) firade Eli tre månader utanför gomagen. Han tog det hela med ro. Han spenderade dagen med en tur till maxi där jag handlade lite inför helgen. Tur att det finns gott med utrymme under vagnen. Tror vi har lyckats lasta tre proppfulla kassar+ blöjor+ toapapper+ Eli i den en gång, men då var det inte kul i uppförbackarna. Micke fick putta. Fast han är i regel chaufför när vi båda är ute och går.
 
Så fort lillfisen somnade ikväll så har jag bakat 2 sorters fika till helgens festligheter. På lördag ska vi nämligen ha Välkomstfest/namngivning (eller vad vi nu ska kalla det) för lilla Eli. En slags mysig tillställning för att fira in våran pojk. Varken jag eller Micke är kristna (snarare agnostiker) så det skulle kännas fel för oss att ha ett dop. Vill Eli upptas i Guds församling får han göra när han blir större och kan ta ett eget beslut. Vi har även gått ut Svenska Kyrkan så vi får ändå inte utnyttja lokalen (får då brinner vi upp! *hohoho*).
 
Så förutom mumsigt fika så har jag lite andra, än så länge hemliga planer inför lördagen. Ta med ett leende, säger jag bara ;) Så ska vi tillsammans skapa ett fint minne till Eli.
 
Jo, Eli, 3 månader. Han har hittat sina händer och håller gärna i dem och för dem till munnen och ska helst få in allt i munnen. Han har gjort försök att ta i foten, men inte riktigt förstått vad det är som sitter fast där borta. Vevar och fäktar i babygymmet, ibland får han tag i nått och håller ett tag. På mage ligger han gärna och spanar, lääänge. Han sparkar vilt med benen för att försöka ta sig framåt, lutar ner huvudet i underlaget och lyfter rumpan lite. Frustrerad blir han när han inte tar sig framåt mer än någon cm. Hjälper man till och ger han stöd för fossingarna, ja då flyger han framåt. Skrattar, ler och "pratar". Micke är roligast att skratta åt. Jag har börjat sjunga Imse Vimse Spindel med armrörelser, det är för skojigt tycker han. Han är väldigt nära att börja vända sig från rygg till mage. Vrider kroppen så han är nära att tippa. Att sova på sidan är en riktig hit, och allt oftare brukar han tippa omkull och sova på magen. Han drar storlek 62 men kan nog snart börja ha 68, även om det är lite för stort. Ögonen är fortfarande blåa, dock tycker jag mig se små små bruna prickar i irisen. Håret är lite nött på vissa ställen, men det mesta av kalufsen är kvar.
 
Nu ska jag lyfta iväg den sovande ungen från soffan in till sovrummet så ska vi båda sova vidare därinne.

Nattligt inlägg

Den 2012-08-05, kl 00:47:09
Filed in Vardagligt | Kommentarer: 0
Hallå där mitt i natten. Klockan är tjugo i ett och här är vi uppe. Jag och Micke i alla fall. Eli trynar gott i soffan och jag tror katterna sitter på balkongen och spanar ut i nattens mörker.
 
Jag lyssnar på japansk power metal på youtube från en anime som jag spanade in nu på kvällskvisten. Micke sitter med surfplattan och facebookar samtidigt som han spelar Secret World på datorn.
 
Idag har vi vart på bröllop. Ett vackert och personligt bröllop ute i ett naturreservat. Brudparet tågade in barfota i en glänta till tonerna av samisk jojk. Åh så fint det var. Öppna tårkanaler var det här minsann.
 
Nu kom Mistra in och lade sig i katträdet.
 
Jag tror jag också ska tänka på refrängen. Ska bara lyssna en sväng till på den japanska låten.