Bara för att

Den 2013-04-30, kl 22:08:12
Filed in Photoshop | Kommentarer: 0
 
Original vs Rödögd-och-töntigt-glittrande-a-la-viss-vampyrsaga
 

Nånstans får man ju ge sig innan man helt söndermanipulerar en bild. En kvart senare såg det inte klokt ut. Haha. Fast stackars skådespelare i Twilight som var tvungen att ha vad som såg ut som tokröda skavande linser.
 
För övrigt tips till er som inte har PS. Ladda ner Gimp och prova det ifall ni vill redigera det ni fotar, rita eller whatever. Helt Gratis.

Enöga

Den 2013-04-29, kl 22:28:00
Filed in Foto - Övriga bilder , Vardagligt | Kommentarer: 1
 
Fatta svårt att få till skärpan när man kommer på att man ska fota sitt eget öga. Jag provade styra kameran från datorn och kunde på så vis se på skärmen när skärpan låg rätt. Men nog ser man allt bra dum ut när man håller på. Nått ska man väl göra när sonen har sin förmidagsvila... hehe.
 
Nedersta bildens ögonfärg är liiite förstärkt för att få fram skiftningarna i irisen lite bättre. På översta ser jag att jag nog har ganska mycket grönt i ögonen, mer än vad jag trodde i alla fall. Och ja, jag brukar i regel bara måla övre fransraden. Öppnar upp blicken lite bättre och så slipper jag att fransarna från övre raden fastnar i de från den undre, vilket är lätt hänt när det är stelt av mascara och jag blinkar... vilka problem, jösses... 
 
Tänk om jag kunde lyckas med att ta en likande på Eli öga. Bahaha... hahha.. det lär ju vara omöjligt de närmaste åren.... :(

På kort promenad

Den 2013-04-28, kl 20:57:57
Filed in Eli 06-12 mån , Vardagligt | Kommentarer: 0
 
Nu har vi övat på att gå med skorna ute i ett par dagar. Det är under en del protester som skorna åker på men sen när man kommer ut så blir allting mer spännande. Extra skönt att hålla handen. Eli tittar storögt omkring, för det är ju lite annorlunda att gå själv än att åka i vagnen. Och så gör han små söta ljud bakom tutten. Mumlar för sig själv. Går rätt bra i dojjorna, ibland glömmer han att lyfta tillräckligt på foten så han snubblar till lite.
 
Sen blev det dags att hoppa upp i vagnen, vinka av pappan som for och jobba och sen fick mamman röra sina ben lite. Nästan 6 kilometers promenad. (har upptäckt att man kan rita upp sträckan på Eniro, toppen ju då min mobil inte kan ha appar som passar andriod eller iphone så att jag kan mäta på så vis).
 
Efter maten så har vi dammsugit här hemma. Eli följer alltid efter dammsugaren och puttar på. Ska våttorka under pluttens matplats. Mycket flott och fett där. ^^
 
Trevlig kväll allihopa! Imorgon börjar en ny vecka!

Boktips!

Den 2013-04-27, kl 11:25:00
Filed in Tankar och Åsikter , Vardagligt | Kommentarer: 2
 
Köpte och läste denna bok när jag var gravid och har börjat bläddra i den igen nu när Eli närmar sig 1 år.
 
Den är läsvärd då den synliggör mönster och ger konkreta förslag på hur man ska bryta dem. För det är svårt. Vi kör alla på automatik när det gäller könsroller. Alltså hur vi förväntar oss att pojkar/flickor kvinnor/män ska vara. Tjejer sitter tyst och ritar och pojkarna ligger och brottas i en hög. Skulle tjejer brottas så höjs det på ögobrynen.
Leker en tjej och en kille så kanske dom är kääära i varandra och gifter sig när de blir stora. Men ingen säger att två killar är kära i varandra om de kramas (antaligen så ska de börja brottas snart). 
 
Boken har många roliga och tänkvärda bilder:
 
 
 
 
 
Som jag sa i ett tidigare inlägg. Genus handlar som så mycket mer än kläder! 
 
Jag vill inte att Eli ska fastna i en mall för hur pojkar ska vara. Han ska få hoppa, springa, rulla i lera, sitta still och läsa böcker, pyssla, kramas, leka med dockor, bilar, klossar, bygga pärlplattor. Jag vill att han ska vara empatisk, hjälpsam, ta för sig, gråta, skratta, trösta andra. Leka i grupp, leka med en kompis (tjej som kille). Allt utan att nån någonsin ska säga att det han gör är annorlunda eller tjejigt.
 
Han har redan fått höra att han ska sluta larva sig när han blev verkligt rädd och grät en gång. Ibland tänker inte folk efter hur dumt det låter, även om man menar väl.
 
Nåja.
 
LÄS BOKEN! <3

Små skor till små fötter

Den 2013-04-27, kl 10:42:31
Filed in Vardagligt | Kommentarer: 0
 
 
Nytt till Eli, skor!
 
Hade väl vart roligare med bilder när skorna är i bruk men först måste vi vänja han att ha dem på fossingarna. Annars är ju Eli barfota i stort sett hela tiden. Inomhus då, duh.
 
Båda är från DinSko och först köpte vi ett par svarta sneakers, men vid provning hemma så tyckte vi att de kändes trånga, på höjden. Plus att de var hårda, nästan vassa kanter på insidan. Det är lätt att vara efterklok men vi bytte in skorna dagen efter mot de vita. De är mycket rymligare på höjden. Tydligen är det ingen idé att kolla på storlekarna och ta lika på alla skor. Det är bra att mäta fötter och innerskolängden om man ska träffa rätt. Varför kan inte strl 21 vara strl 21 på alla skor?! Jisses alltså...
 
Flyt hade vi också. Det var köp två par, få det billigaste för halva priset. Så vi slängde in ett par gummistövlar.

Nä nu pratar hon om kläder igen!

Den 2013-04-24, kl 21:25:00
Filed in Tankar och Åsikter | Kommentarer: 3
Inser att jag har varit ner på stan 3 dagar av 3 möjliga denna vecka. Och imorgon blir det en till tripp. Lönen trillar in och Eli ska få sig ett par skor! Riktigt mysigt att få köpa små små skor. De är ju för söta. Sandaler och gympaskor tror jag det blir. Hoppas vi hittar några lätta och praktiska skor. Snören går verkligen bort. Dragkedja och kardborre for the win!
 
I måndags medan jag dödade tid i väntan på mina lunchpolare så gick jag och kollade på barnkläder. Har spanat in något som Eli ska få ha på sig på ettårsdagen som jag nog ska slå till och köpa imorgon också. Men nu när han närmar sig strl 86 så delas ALLA affärer upp sig i POJK- och FLICKavdelningar. Ja det hindrar inte mig att scouta runt på båda sidorna på jakt efter kläder. Åh vad jag försöker tänka efter före inköp. - Hade jag köpt detta till Eli om han var en tjej? Varför tar jag detta plagg?
 
Förlåt men det mesta på tjejsidan ser så löjligt ut. Nä jag hade inte klätt min dotter i den klänningen/tröjan/linnet/byxorna. Hade jag köpt en klänning hade det vart en som ser ut som en lång t-shirt, gärna i nått härligt mönster. Inte spets och ryschpysch och veck och trångt. Fan, Eli har tjejvänner i samma ålder som är 74 cm långa men kan inte ha strl 80 för det är för LITET. För kort/tight eller för låg gren på byxorna. Skamligt! 
 
För jag tycker verkligen att genusfrågan är viktig. Ge barnen tillgång till allt! Alla kläder, alla leksaker, alla lekar! Killar får vara "flickiga" och göra "flickiga" saker och tvärtom. Helst vill jag inte kalla det för kvinnligt/manligt. Varför sätta en etikett på något, var som ni vill!
 
Och kläderna är viktiga, de påverkar. (och såklart mest uppfostran men nu pratar jag om kläder och utseende)
 
Två gånger under måndagen trodde personal i olika affärer att Eli var en tjej. (Röd overall/rosa tutte/färglad tröja). Jag rättar inte okända människor. Men åh vad kläder påverkar bemötandet som i sin tur påverkar vår uppfattning om oss själva och vad som är viktigt! Jag vill inte att utseendet ska vara en viktig faktor. 
 
Eli får ofta höra att han är söt och vacker (oftast när folk tror han är en flicka). Jag får blandade känslor över det. Själv försöker jag att tänkta på att inte berömma någon för deras utseende, speciellt barn. Å andra sidan är Eli en kille, han kommer allt mer sällan får höra att han är vacker, ju äldre han blir. 
 
Nä, utseendet är inget positivt att få beröm för. Handen på hjärtat, det finns fula bebisar/barn/vuxna, (enligt våra samhällsideal), och hur mår de över att sällen eller aldrig får höra att de är fina. Är de mindre värda? NEJ! 
Och hemska tanke, personen som ständigt för höra hur fin/söt/vacker hen är, tänk om någon inte ger hen den feedbacken, då är en ju ful! Och ful kan man inte vara, det är dåligt. Hets, hets.
 
Åh vad jag går igång på det här ämnet, men det är så viktigt! Återigen! Jag vill bara att folk ska få upp ögonen och fundera över sina handlingar och konsekvenserna av dessa. Det är ett stort steg bara det!

Oväntad vändning

Den 2013-04-23, kl 00:29:49
Filed in Vardagligt | Kommentarer: 2
Idag for jag och Eli ner på stan som planerat för att köpa en ny tvilling nål till min symaskin (som jag fick i födelsedagspresent!! :D ). Jag köpte en förra veckan, men den, eh, gick sönder. Ville bara skjuta mig själv. Klantarsle! Jag såg till och med att den skulle gå sönder med körde ändå. Fan, man ska inte sy när man är trött. Nåväl. Ny nål blev det.
 
På väg mot bussen fick jag ett sms med lunchförfrågan från Karin som hade besök norrifrån av Emma och lilla Amanda. Jamenvisst! Snurrade runt vagnen och strosade runt på stan i väntan på de tre. Det blev kinesisk buffé. Jag minns knappt att jag åt för jag hade så trevligt. Maten tog bara slut och Eli hade jag matat också medan munnen gick och öronen lyssnade.
 
Efter lunchen tog vi bussen hem men klev av på Ålidhem centrum och handlade lite smått. 
 
 
På väg hem från Ålidhem, solbrillor skyddar både mot sol och sand som blåser omkring
 

 
Under lunchen kom Elis hår upp på tapeten och jag var bara tvungen att kolla så jag inte var ute och cyklade angående mängden hår vid födseln. Bildbevis.

Främmande

Den 2013-04-18, kl 20:13:49
Filed in Vardagligt | Kommentarer: 2
 
Denna lilla söting kom förbi under eftermiddagen med tillhörande husse, matte och 9 veckorsbebis. Eller som de egentligen kallas: Roki, Marcus, Laura och Aada. Herregud så härligt att få vila ögonen på lilla Aada. Hade jag bara vart förkylningsfri hade jag hållit lite också. Jag minns inte ens att Eli har vart så pluttig. Jäkla bebistid som ska gå så fort. 
 
Roki fick vara i koppel för lugnets skull. Eli klarade mötet väldigt bra och sa "eeeej" (hej) hela tiden till Roki. Mistra stirrade med svarta ögon på den konstiga varelse som hade kommit till hennes revir. Medan Roki allra helst ville hälsa på Mistra och äta upp köttbullsbitarna som flög på govlet.
 
Nu syns vi nog inte förän till sommaren då vi ska över vattnet till Finland på deras bröllop! Det längtar vi till!!

På två ben

Den 2013-04-17, kl 20:37:00
Filed in Eli 06-12 mån | Kommentarer: 4
 
I torsdags hände det, Eli började gå på allvar. Från att bara ha tagit 3-5 steg mellan möbler så klarade han över 10 steg över golvet. 11 månader och 3 dagar gammal. 
 

Som väntat så är han rätt så stadig efter att ha gått hand i hand med oss i flera månader. Bara sedan i torsdags så har han blivit mycket mer säker. Här är en video från i fredags. Han går från köket till vardagsrummet där mormor och morfar sitter.
 

Utan snodd och 11 månader

Den 2013-04-08, kl 22:37:00
Filed in Eli 06-12 mån | Kommentarer: 1
 
 
Såhär crazy blir håret när man tar bort snodden
 
Och 11 månader gammal blev du idag. Du går vilken dag som helst. Har sagt det nu i över två månader. Du kan gå mellan soffbordet och soffan och från soffan till pappas dator men helst ska du hålla i någons finger för att det ska bli längre promenader. Ibland står du längre perioder om du håller på och undersöker någon leksak. Att ta det säkra före det osäkra verkar vara ditt motto.
 
Annars så har du finslipat på det du har lärt till hittills. De ord du kan uttalas lite tydligare och finmotoriken sitter allt bättre. Du sover utan att äta numera. Vill ibland ha hjälp att hitta nappen men en bra natt så behöver jag bara hjälpa dig några gånger, räknat från läggning runt 20-tiden. Uppstigning sker mellan 06.30-07.15. Du vilar två gånger under dagen. Första mellan ca 10-11.30 och den andra tar du någonstans kring 15.00-16.00. Den andra har blivit senare och senare och det verkar som om du snart kommer att nöja dig med en dagsvila.
 
Jo! Du lärde dig att stapla din träclown i veckan. Mamma och pappa blev grymt imponerade! 19+ på förpackningen, släng dig i väggen Brio, detta fixar Eli!
 
Du gillar att gå fram och tillbaka, fram och tillbaka med mamma eller pappa dragandes efter dig. Du pratar (ljudar) gärna högt och brett om diverse ting under tiden. Ibland har du så mycket att berätta. 
 
Fler tänder verkar vara på gång för du är återigen kinkig med maten. Det går bara att mata dig med gröt och fruktpuré, i övrigt ska du plocka. Ersättningen har vi fasat bort nu och du dricker välling strax före läggdags.
 
Bada är skitkul och så fort du förstår att du ska få hoppa ner i badkaret så blir det helt till dig. Likadant när pappa ska göra kaffe och du får trycka på knappen till kaffemaskinen. "AFFE" - säger du då.
 
Snart fyller du ett år. Vår fina lille Eli! <3

Men vad håller du i Eli?

Den 2013-04-07, kl 20:57:21
Filed in Vardagligt | Kommentarer: 2
 
Fjärrkontrollen ligger alltid pyrt till...
 

Igår satt jag och flera tusen andra runt om i Sverige och skrev högskoleprovet. På plats skulle vi vara 8.10 och när allt var klart var klockan 16.20. Totalt 5 viktiga pass á 55 minuter långa med hög koncentration. När vi fick lägga ner pennorna sista gången kom huvudvärken snabbt. Haha. Någon form av avslappningshuvudvärk. Skönt att ha det gjort. Nedteckande aldrig mina egna svar så jag får vänta till 2 maj på resultatet. 
 
Efteråt var familjen bortbjudna på tacomiddag. Vi bar med oss Elis matstol så lilleman också kunde sitta runt bordet. Två blöta pussar fick Eli av Timmy och Åsas lilla, ähum, rottweiler Spud. Haha, men det gick bra, Eli var inte alls rädd for honom. 
 
Idag blev vi faktiskt också bjudna på middag av Elis fina farfar. Pizza från Robertos. Nu snackar vi pizzastället i schtaan som kan har väntetid på flera timmar om man har otur. Gott var det! Jag har dille på pizza med banan och curry så det blev ju självklart en sådan. Annars finns det över 100 pizzor att välja bland.
 
Lillskrutten skippade eftermiddagsvilan så han somnade gott 10 minuter i åtta. Får väl se om detta räcker med en vila på förmiddagen numera.
 
 

Onsdagsrapport

Den 2013-04-03, kl 22:20:01
Filed in Vardagligt | Kommentarer: 2
Underbart med asfalt under fötterna vid de dagliga eftermiddagspromenaderna! Och på fötterna sitter ordentliga joggingskor och inte klumpiga vinterskor. Nu slirar man inte med fötterna när man ska gå med lite stuns i stegen. Så nu får man upp bra fart. Härligt! 
 
När jag var och fyndade barnkläder i måndags så hade jag till och med skinnjackan på mig med en hoodie under, snacka om vårtecken. :) 
 
Och surprise! Mer tårta idag. Verkligen utspridda skurar med besök. De som inte kunde sön, mån eller tis dykte in idag. Tur det fanns lite tårta kvar. Både bra och dålig att få fika varje dag.
 
Igår skickade jag till slut iväg en beställning på över 300 foton. Från 2012 och från vårt bröllop 2011. Hoppas jag hinner få korten innan helgen så jag har nått att pyssla med på kvällarna. Fast tidigast på lördagkväll egentligen, eftersom jag använder kvällarna till förberedelser inför lördagens högskoleprov.

Mer tårta och klädfynd

Den 2013-04-01, kl 21:48:59
Filed in Vardagligt | Kommentarer: 0
 
Fortsatt tårtätande idag. Resterna av gårdagens tårta åts upp och vi påbörjade tårtan som jag har gjort. Full med godis är den! Såklart! Mellan lagren finns banan och hallon. Syrligt och sött. Men oj vad jag känner mig konstant hög på socker efter den här helgen! ;p
 
Missade när Mickes pappa var förbi för jag var och rantade runt på Ersboda. Var och fyndade lite begagnade barnkläder i strl 80 och 86. Nappade på en annons igår i Barnloppisgruppen (och på citiboard). Paxade de gröna och blåa velourbyxorna. Eli hade ett par blåa i strl 62 som han använde jättelänge. Väl hos annonsören så plockade jag på mig lite annat också. 60kr totalt! Som fått. Det är lika kul att köpa nytt som att göra bra fynd!
 
Micke jobbar natt. Jag pluggar (och bloggar). Eli sover i sängen och katten sover under nån säng. Gokväll på på!