Nä nu pratar hon om kläder igen!

Inser att jag har varit ner på stan 3 dagar av 3 möjliga denna vecka. Och imorgon blir det en till tripp. Lönen trillar in och Eli ska få sig ett par skor! Riktigt mysigt att få köpa små små skor. De är ju för söta. Sandaler och gympaskor tror jag det blir. Hoppas vi hittar några lätta och praktiska skor. Snören går verkligen bort. Dragkedja och kardborre for the win!
 
I måndags medan jag dödade tid i väntan på mina lunchpolare så gick jag och kollade på barnkläder. Har spanat in något som Eli ska få ha på sig på ettårsdagen som jag nog ska slå till och köpa imorgon också. Men nu när han närmar sig strl 86 så delas ALLA affärer upp sig i POJK- och FLICKavdelningar. Ja det hindrar inte mig att scouta runt på båda sidorna på jakt efter kläder. Åh vad jag försöker tänka efter före inköp. - Hade jag köpt detta till Eli om han var en tjej? Varför tar jag detta plagg?
 
Förlåt men det mesta på tjejsidan ser så löjligt ut. Nä jag hade inte klätt min dotter i den klänningen/tröjan/linnet/byxorna. Hade jag köpt en klänning hade det vart en som ser ut som en lång t-shirt, gärna i nått härligt mönster. Inte spets och ryschpysch och veck och trångt. Fan, Eli har tjejvänner i samma ålder som är 74 cm långa men kan inte ha strl 80 för det är för LITET. För kort/tight eller för låg gren på byxorna. Skamligt! 
 
För jag tycker verkligen att genusfrågan är viktig. Ge barnen tillgång till allt! Alla kläder, alla leksaker, alla lekar! Killar får vara "flickiga" och göra "flickiga" saker och tvärtom. Helst vill jag inte kalla det för kvinnligt/manligt. Varför sätta en etikett på något, var som ni vill!
 
Och kläderna är viktiga, de påverkar. (och såklart mest uppfostran men nu pratar jag om kläder och utseende)
 
Två gånger under måndagen trodde personal i olika affärer att Eli var en tjej. (Röd overall/rosa tutte/färglad tröja). Jag rättar inte okända människor. Men åh vad kläder påverkar bemötandet som i sin tur påverkar vår uppfattning om oss själva och vad som är viktigt! Jag vill inte att utseendet ska vara en viktig faktor. 
 
Eli får ofta höra att han är söt och vacker (oftast när folk tror han är en flicka). Jag får blandade känslor över det. Själv försöker jag att tänkta på att inte berömma någon för deras utseende, speciellt barn. Å andra sidan är Eli en kille, han kommer allt mer sällan får höra att han är vacker, ju äldre han blir. 
 
Nä, utseendet är inget positivt att få beröm för. Handen på hjärtat, det finns fula bebisar/barn/vuxna, (enligt våra samhällsideal), och hur mår de över att sällen eller aldrig får höra att de är fina. Är de mindre värda? NEJ! 
Och hemska tanke, personen som ständigt för höra hur fin/söt/vacker hen är, tänk om någon inte ger hen den feedbacken, då är en ju ful! Och ful kan man inte vara, det är dåligt. Hets, hets.
 
Åh vad jag går igång på det här ämnet, men det är så viktigt! Återigen! Jag vill bara att folk ska få upp ögonen och fundera över sina handlingar och konsekvenserna av dessa. Det är ett stort steg bara det!

Kommentarer
Postat av: Linda

WORD! :))
Viktigaste frågorna att ta del av och VERKLIGEN tänka på.
För våra barns skull! GO SARA!
Svea blir ofta kallad för kille.
Ofta är frågan "vad heter han" eller så säger folk att Svea är "cool" eller "söt".
Men direkt när jag berättar att hon heter Svea så ändrar folk tonläge på rösten. Från vilkencoolingröst till pluttinuttsötröst.
Irriterande så inne helsike! Gah!!
Jag hoppas och kämpar för Sveas rätt till fria val utan
att hon ska känna att hon inte kan leka, klä sig, bete sig på ett sätt bara för att hon är tjej. Förstår inte folk att barn begränsas på grund av dessa störda stereotyper!?
Och kämpa lär vi få göra hela hennes barndom.
För dessa könsmönster och stereotyper finns ÖVERALLT som en äcklig fästing. Blir vansinnig! :(

Vi får kämpa på tillsammans. :) Upp till kamp!

Kram kram

Svar: Känns bra att vi har varandra i genusstormen! Bra att vi har barn av vardera kön så vi kan bekräfta det vi ser och dela erfarenheter!Det som stör mig mest är att genusmedvetna anklagas för att sudda ut könen! Gah. Man kan för fan inte sudda bort kön. Hur fan går det till? Eli är en kille. Svea är en tjej. Men sen är de fria att se ut som de vill, göra vad de vill och älska vem de vill! Utan att bli nedtryckta för att de inte följer dagens norm!Kramar!
Sara Rönnholm

2013-04-24 @ 22:24:53
URL: http://lindamariakarlsson.blogspot.com
Postat av: Emma

Detta är ett sååå intressant ämne! Jag håller verkligen med dig till 100% (även fast de kanske inte syns på min dotter:)
Jag tycker (tyvärr kanske) fruktansvärt mycket om rosa.. har jag alltid gjort och kommer väl alltid att göra! Ja så de är väl inte konstigt att hon fått mycket rosa kläder, MEN jag försöker verkligen tänka andra färger på mycket bas som åkpåse, overaller, sängkläder, m.m som faktiskt ska användas (förhoppningsvis) till hennes kommande syskon..
men de är inte lätt och det är så uppdelat i alla avdelningar och så otroligt TYPISKA "tjej och killfärger".. varför inte göra mer gula/oranga/gröna/grå plagg!!!
Du skulle verkligen gilla min systers tänk. hon har ju två grabbar på 2 och 4 år.. Äldsta sonen Elias har gått i mosters fotspår och älskar rosa han med.. snart har nog pojken 50% rosa tröjor i garderoben! Mne hon har verkligen kört alla färger jämt på pojkarna sina.. för det är ju inte färgen som avögr vilket kön du är.. och inte könet som bestämmer hur du är som person!
(nu slutar jag innan jag gör ett "eget inlägg" av denna kommentar=)

Svar: Det är lätt att gå igång. Hehe. Självklart ska du få tycka om rosa! Och du försöker ju tänka aktivt över dina val! Tänk regnbåge liksom, då kan det inte gå fel :) Killkläder har ofta så dova färger, jag vill att det ska poppa! Och den ungen som säger till Eli att han har en tjejtröja på sig (för att den är rosa), den ungens förälder ska jag snacka allvar med!
Sara Rönnholm

2013-04-25 @ 20:53:45
URL: http://ouzzo.blogg.se
Postat av: Emma

jag håller med om att killkläder är dova!!! min syster är likadan, det SKA vara färg och glädje i kläderna!!
Ja jag hoppas verkligen inte att de sker att man ska få höra att de är en tjejtröja för att det är rosa! I umeå i måndags köpte mamma kkläder till alla sina barnbarn.. jag fick ju välja klänning till Amanda (haha, rosa) men sen fick syrrans pojkar varsin tröja från villervalla, en fick en röd och en fick en rosa och det var verkligen inget konstigt med de.. Förr i tiden var ju rosa en manlig färg (som rika hade tror jag?)
Kan definitivt hålla med dig om klänningarna med spets och skit.. jag avskyr dom.. ser ut som små dockkläder.. där går jag igång och bli aggressiv! Får väl tacka villervalla för att dom har otroligt mjuka kläder och framförallt klänningar.. inga spets och inget fast material utan 100% bomull och följsamma kläder!! Precis som du skriver, som längre tröjor!

Svar: Ja o ja, rosa var en manlig färg förr. Då även kungar var vitsminkade med rouge på kinderna ^^ Men överlag tycker jag, eller hoppas jag, att folk börjar förändras och bli mer medvetna. Dock finns ju de där stolpskotten som aldrig vill förstå kvar... :P
Sara Rönnholm

2013-04-27 @ 09:52:49
URL: http://ouzzo.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback